Frälsningsarmén i Nässjö är glada över valet av ALT Hiss
2025-03-18 10:51:51
Vi har moderniserat hissen i Frälsningsarméns Seniorboende i Nässjö. Byggnaden byggdes för 30 år sedan och hissen var därmed lika gammal och i behov av att åtgärdas. Efter att ha jämfört olika leverantörer föll valet på ALT Hiss.
Frälsningsarméns byggnad i Nässjö består av ett seniorboende med 29 lägenheter, men även samlingslokal, café och ett kyrkorum.
Tomas Larsson, aktiv i Frälsningsarmén och en av medlemmarna i deras fastighetsgrupp, hörde vid några tillfällen ett ”knackande ” ljud från hissen. Eftersom man inte ville riskera att hamna i en situation med en trasig hiss beslutades att få en bedömning av hissen och vad som eventuellt behövde göras.
– En arbetsgrupp fick i uppdrag att söka alternativa lösningar för detta hissprojekt. Efter offertförfrågan med olika förslag från tre olika hissleverantörer, både på att byta ut hela hissen och på att modernisera den, valde vi ALT Hiss att föra närmare dialog med, berättar Tomas Larsson.

Tomas Larsson på Frälsningsarmén i Nässjö har tillsammans med arbetsgruppen ansvarat för hissprojektet:
- Vi är nöjda med beslutet att låta ALT Hiss modernisera hissen.
I samband med detta fick man också lugnande besked att det inte var något akut fel på hissen. Däremot bör en hiss med 30 år i drift åtgärdas förebyggande för att undvika framtida oväntade driftstopp. Ganska snabbt kom man i Frälsningsarméns fastighetsgrupp fram till att det var bättre att förekomma än förekommas då det inte går att vara utan hiss på ett seniorboende.
– Det här med modernisering kände jag inte till, att man byter vissa tekniska delar och behåller andra mekaniska delar. Det tyckte vi ju lät bra. Även att det blir till en lägre kostnad jämfört med att sätta in en helt ny hiss, säger Tomas Larsson.
Frälsningsarmén kände att ALT Hiss hade ett bra erbjudande och närmare diskussioner valde man att gå vidare med ALT Hiss.
– Vi hade möte med Peter Reinholdsson på ALT Hiss som var väldigt duktig på att förklara. Efterhand kände vi att vi fann tryggheten i ALT. Det visade sig ju också att hissen är en Deve-hiss med ursprung i Alvesta. Samma företag som där grundarna av ALT Hiss har sin bakgrund. Och det gjorde inte saken sämre, säger Tomas, och fortsätter:
– I samband med att vi pratade med hissleverantörer började jag också titta på vilka fabrikat det var på olika hissar jag åkte i. Och på bland annat både Eksjö nya lasarettsdel och på Gekås i Ullared var det hissar från ALT Hiss. Det gav ju signaler på att det är en etablerad leverantör och hissar med bra kapacitet.
På Peter Reinholdssons inrådan gjordes olika anpassningar. Bland annat sattes anropstablåer inte bara vid hissdörren, utan även på lämpliga ställen så det är lätt för exempelvis rullstolsbundna att komma åt att göra anrop. Här på bilden sitter en extra anropsknapp på väggen mitt emot hissen.
När beslutet tagit att modernisera hissen och låta ALT Hiss utföra arbete gjordes en detaljerad projekt-och tidsplan upp.
– Eftersom vi visste att den gamla hissen inte skulle sluta fungera i närtid så hade vi inte bråttom. Vi kom fram till att september är en bra månad för modernisering och redan i december, alltså över ett halvår i förväg, informerade vi hyresgästerna om det kommande hissbytet. Framförhållningen ansåg vi därför var väldigt god och gav en trygghet i projektet.
– Arbetsgruppen sa till Peter Reinholdsson att det är oerhört viktigt att tidsplanen hålls då många av de boende är helt beroende av hissen. Det fick inte bli någon försening. Och det blev det inte heller – allt flöt på bra, säger Tomas, och avslutar:
– Och när hissen var klar invigde vi med kaffe och tårta i kaféet för de boende. Vi är nöjda med beslutet att låta ALT Hiss modernisera hissen!
En ny fräsch hisskorg gör att de boende tydligt märker att hissen är moderniserad.
I maskinrummet finns nu ett nytt hydraulsystem och ny modern styrning. Däremot har hydraulcylindern behållits, men packats om. Även hissen gejdrar och bärram är kvar. Genom att behålla de tunga mekaniska delarna som är i princip outslitliga sparas både pengar och miljö.
Om modernisering och komplett utbyte
Efter ungefär 25 år har en hiss nått sin livslängd. Då kan man antingen modernisera hissen eller helt byta ut den.
Modernisering
Vid en modernisering byter vi ut elutrustning och rörliga slitdelar, men behåller de tunga mekaniska delarna som håller för många ”livslängder”, exempelvis bärram, motvikt och gejdrar.
Komplett utbyte
Vid ett komplett utbyte plockar man bort allt, inklusive de tunga mekaniska delarna, så att de endast återstår ett tomt hisschakt. Därefter sätter man in allting nytt.
Läs mer:
Modernisering av hissar
Vårt återanvändningskoncept
Öppet styrsystem

– När en hiss nått sin livslängd kan man antingen byta ut hela hissen eller modernisera den. Genom att modernisera sparar du både pengar och miljö eftersom du bara byter ut det som är slitet och behåller de tunga mekaniska delarna av hissen som håller i många ”livslängder”, berättar Peter Reinholdsson.
Läs en längre intervju med Peter Reinholdsson om modernisering

Läs mer om Frälsningsarmén i Nässjö.