Första anställda tjänstemannen
2024-05-14 08:51:49
När Magnus Lundstedt började på ALT Hiss i augusti 1997 blev han den allra första tjänstemannen, bortsett från de fyra delägarna. Efter tio år på företaget valde han att sluta. 2015 var Magnus tillbaka igen som montagechef och har därmed erfarenhet av ALT Hiss både då och nu.
Magnus, vad gjorde du på företaget under första omgången du var här?
- Ja, då började jag rita uppställningsritningar ett tag. Efter det så flyttade jag över till konstruktionssidan. Och sedan blev jag kvar till juli 2007, alltså närmare tio år. Hade jag hängt i någon månad till så hade jag varit uppe i tio år i första vändan.
För oss som inte vet, vad är en uppställningsritning?
– Det är egentligen installationsritningar för bygget. De ritningar som montörerna och byggarna får ut. De visar hur schaktet ska vara utformat och vad infästningspunkter till hissen ska vara och vad hissen belastar huset med och så vidare.
Hur var det att jobba på ALT Hiss då, på den tiden?
- Jo, men jag trivdes bra. Det var ju familjärt redan då. Det var ju var jag och de fyra delägarna som var de enda tjänstemännen. Och så ytterligare två eller tre var ju ute i produktionen på den tiden. Så vi var ju som en liten familj med åtta, tio stycken runt fikabordet. Det är ju lite skillnad jämfört med nu sett till antal anställda.
Blev det någon skillnad under tiden då när företaget växte? Från att det var de där åtta-tio stycken runt fikabordet tills ni var drygt 50 när du slutade?
- Ja, det hände ju väldigt mycket. Vi fick ju mer att göra. Vi flyttade in här i de nuvarande lokalerna. Det var ju en rolig tid. Vi gick hit på luncherna och tittade på bygget mer eller mindre dagligen. Så det var lite spännande och kul att flytta in i en ny fastighet som vi tyckte var specialdesignad för oss.
- Trots att företaget växte så var det inte några ”vi och ni” utan det var en sammansvetsad grupp. Det fortsatte kännas familjärt, och det är faktiskt fortfarande familjärt. Trots att vi totalt är bortåt 190 stycken nu med alla regionkontor inräknade.
Vad tror du är det som ger den här familjära känslan? Har du någon tanke kring vad som är nyckeln till att företaget har lyckats behålla det?
– Jag tror det är många faktorer. En viktig tror jag är delägarna, nu har vi ju två av delägarna kvar i bolaget, och du ser ju att det är högt i tak på ett positivt sätt. Dörrarna är öppna, man kan gå in. Vi har inte så många chefsled och vi hjälps åt.
– Och sen så tror jag också att bonussystemet är bra för företaget. 20 procent av vinsten delas ut till alla anställda. Det tror jag är en bidragande faktor. Men också att vi har julfester med respektive och liknande. Och slutligen att smågruppsdynamiken fortfarande finns kvar på något vänster.
Efter nästan tio år på företaget så valde du att sluta för att prova på något nytt.
– Ja, då var jag på Volvo i Braås. Jag var först två år som konstruktör, inköpare och projektledare på en avdelning för specialfordon. Och sen, av en tillfällighet, så bytte jag jobb internt och började med support. Det var en rolig tjänst med mycket resande till olika länder i bland annat Afrika och Sydamerika.
Men trots det återvände du till ALT Hiss igen. Hur kommer det sig?
– Ja, det var Anders Stenkilsson (konstruktionschef) som ringde mig en fredag, faktiskt sista dagen innan jag skulle gå på semester 2015. Han erbjöd mig den här tjänsten, som montagechef. Jag blev lite smickrad, det ska jag i ärlighetens namn säga. Sedan funderade jag inte jättemycket på det under semestern.
– Direkt efter semestern ringde Anders mig igen. Det var inget lätt beslut faktiskt för jag trivdes jättebra på jobbet som jag hade. Samtidigt så blev jag lite utmanad av att få personalansvar, vilket jobbet som montagechef innebar. Jag har ju varit ungdomsledare inom idrotten och jag gillar att leda och utveckla grupper. Så det kittlade mig lite grann.
– Så till slut tackade jag ja, inte minst för att inte ångra att jag inte provade. Nu har det ju gått drygt åtta år sedan dess, och det är fortsatt jätteroligt att gå till jobbet.
Kändes det som samma företag när du kom tillbaka som du hade lämnat tio år tidigare?
– Faktiskt. Det gjorde det och gör det fortfarande. Det har hänt mycket, men samtidigt är ju kärnverksamheten densamma, hissar.
– Och just det familjära, det kändes faktiskt lite som att komma hem till familjen igen. Såklart flertalet nya människor som jag inte hade träffat innan. Men konstigt nog så är de också precis som att de tillhör familjen. Det är något som sitter i väggarna här.
Jag tänkte när du slutade här, var det för att du ville testa något nytt eller var det av någon annan anledning?
– Dels var det att jag ville prova något nytt, men det var också saker som jag ville förändra och förbättra där jag kanske tyckte att det inte hände så mycket, eller i alla fall inte tillräckligt snabbt.
– Därför var det kul att se när jag då kommer tillbaka att mycket av det jag ville faktiskt hade hänt. Jag vet inte om jag sådde något frö eller min ersättare sådde frö eller hur det gick till. Det var ju inga revolutionerande saker egentligen.
Jo, men så kan det ju vara, att ibland behöver idéer och tankar gro.
– Precis. Och så kanske man är otålig och inte orkar vänta själv på att det ska hända.
Nu är du montagechef. Vad gör du om dagarna?
– Ja du, det är en svår fråga. Jag har ju ett huvuduppdrag som består i att försöka få alla inom affärsområdet montage att jobba på samma sätt. Alla regionkontor. Med allt vad det innebär.
– Det handlar ju inte om att vi ska vara som robotar och göra allt lika, utan mer på ett övergripande processplan. Sedan består väldigt mycket av mina dagliga uppgifter i att det studsar upp problematik här och där som de olika arbetsledarna eller medarbetarna kontaktar mig om. Som behöver lösningar där och då.
Så du är chef över alla montagearbetsledare?
– Nej, jag har ett övergripande ansvar på montagesidan, men jag är bara chef över de två montagearbetsledarna i Alvesta samt alla montörer som utgår ifrån Alvesta/Jönköping. Arbetsledarna på de andra regionerna har regioncheferna som sina chefer.
– Men man kan väl snarare säga att jag är processägare över processerna som de jobbar i. Så våra vägar möts ju hela tiden. Sen har jag ju ett generellt utbildningsansvar för montörerna också. Vi fokuserar ju på att vi ska utbilda vår personal i högre utsträckning än vad vi för närvarande gör.
– Jag försöker också visa mig ute på regionkontoren och ute hos montörerna. Och sprida vårt budskap inom mitt affärsområde då. Jag sitter dessutom i ledningsgruppen så även det tar en del av min dagliga tid i anspråk.
Har du något du vill utveckla eller införa i företaget?
– Jo men alltså det vill jag nog. Framförallt så brukar jag säga ”följ pengarna så vet man vad som händer”. Vad är det som gör att det går bra för oss? Och även se om det läcker pengar någonstans och vidta åtgärder. Alltså göra det vi gör bra ännu lite bättre och samtidigt minimera fel.
– Det är det som jag tycker gör det så roligt på det här företaget – trots att vi går från rekord till rekord till rekord så har vi samtidigt en sjuk potential att slå ännu fler rekord.
Om Magnus Lundstedt
Gör: Montagechef
Började på företaget: 1997 samt 2015
Bakgrund/utbildning: Maskiningenjör
Bor: i Växjö (sedan han var sju år)
Familj: Gift med Anneli och har två vuxna barn. Ett av dem jobbar också på ALT Hiss.
Fritid & intressen: Var under många år engagerad i Åby-Tjureda (bandy). Började hjälpa till i sonens lag och fortsatte ända upp till assisterande A-lagstränare. Sitter numera i styrelsen. Har också varit med och tagit Smålands 15-åringar till SM-guld 2014. Även varit ledare i dotterns innebandylag. Tränar en del själv, bland annat padel och innebandy. Utöver detta spenderar jag så mycket, av min lediga, tid jag kan tillsammans med frun i husbilen.