Hissar för sjukhus och vårdmiljöer med krav på tillgänglighet och hög kapacitet
Vi har levererat nya hissar och moderniserat befintliga hissar till en rad olika sjukhus. Hissar i vårdmiljöer kräver god tillgänglighet och hög kapacitet. Våra hissar för sjukhus lever med marginal upp till bägge delar. Med den erfarenhet vi har av hissar i sjukhusmiljöer vågar vi lova att vi hittar rätt lösning för er.
Vi levererar både nya sjukhushissar och moderniserar befintliga, oavsett fabrikat. Såväl personhissar som sänghissar och varuhissar.
Våra hissar är energieffektiva. De är också konstruerade för att kunna moderniseras och återanvändas, flera gånger om. Det är bra för både miljö och plånbok. Våra hissar är dessutom uppbyggda kring helt öppna modulsystem och levereras med upplåsta serviceinstrument.
Utökad tillgänglighet för vårdmiljöer
Våra hissar är alltid tillgänglighetsanpassade som standard. För hissar i vårdmiljöer erbjuder vi utökad tillgänglighetsanpassning, som givetvis följer gällande handikappnorm (EN8170. Bilaga B). Bland annat genom utökad storlek på knappar med blindskrift, extra kontrastverkan och icke bländande belysning för patienter i säng (ljusramper).
Exempel på sjukhushiss med utökad tillgänglighet. Liggande tablå (1). Utökad storlek på knappar samt blindskrift (2). Kontrastverkan mellan tablå och vägg (3). Kontrastverkan mellan tablå och knappar (4). Belysning som inte bländar patient liggande i säng (5).
Våningsvisare placeras ofta i sjukhusmiljöer ovanför eller vid övre hörn av hissdörrar för ökad synlighet.
Behörighetsstyrning integrerad i hissen
Ofta behövs det behörighetsstyrning av hissar i vårdmiljöer. Alla som rör sig i byggnaden kanske inte ska ha tillgång till alla våningsplan. I de fallen anpassas hissarna med kortläsarsstyrning. Den kan vara en egen separat lösning för hissarna eller så integreras kortläsarstyrningen i befintligt säkerhetssystem.
Prioriterade anrop för snabb och akut åtkomst till hiss
Prioritetsanrop är en annan vanlig efterfrågad lösning för hissar i sjukhus och vårdmiljöer. Det innebär att det finns en speciell knapp i anslutning till hissen som gör att pågående resa avbryts. Vanligtvis går hissen direkt till det våningsplan där prioritetsanropet gjordes. Efter det går hissen endast till det våningsplan som valts utan några andra stopp.
Ställ upp dörrarna på tid och lasta i lugn och ro
En smidig lösning för bland annat sjukhusmiljöer är möjligheten till så kallad dörr öppet-hållning. Det är användbart för exempelvis varuhissar där man ofta lastar in mycket gods och inte vill att hissdörrarna ska stängas, och inte heller att hissen ska åka iväg innan allt har lastats in. Dörr öppet-hållning är förinställt på tid, vanligtvis 15 minuter. Det ger gott om tid att lasta hissen. Och skulle man glömma en hissdörr öppen så återgår hissen oavsett i trafik efter 15 minuter.
Sjukhushissar som tål tuffa tag och hög användningsfrekvens
Både vid nyinstallation och modernisering anpassar vi hissarna för den stora trafik och det slitage som råder för hissar i sjukhusmiljöer. I princip allt är kraftigare och tåligare dimensionerat jämfört med en hiss i till exempel bostadsmiljö. Detta för att undvika avbrott och störningar på hissarna. Exempelvis har vi kraftigare ingångsprofiler, dörrmotorer, rullar och skenor än för motsvarande hissar i andra mindre krävande miljöer.
Hisskorgarna anpassas med bland annat avbärarlister på väggarna för att skydda mot påkörningar från exempelvis sängar. Vi använder extra kraftig golvmatta som är anpassad för trucktrafik och trösklarna är förstärkta för att vara extra tåliga.
Vi rekommenderar maskinrum
På sjukhus och andra vårdmiljöer där hissarna är viktiga för verksamheten rekommenderar vi att hissarna har ett teknik-/maskinrum. Vanligtvis placeras det ovanför hisschaktet.
Det finns flera skäl till varför vi rekommenderar maskinrum istället för maskinskåp (dvs. ett skåp som placeras vid sidan om hissdörrarna, vanligtvis på översta våningsplanet). Dels handlar det om hygien – att inte utföra service och reparationer i direkt anslutning till där vård utförs – dels att inte vara i vägen för verksamheten och slutligen handlar det om säkerhet. Med maskinrum märker verksamheten normalt inte av att vi servar och hanterar hissarna.
Hissarna fungerar som vanligt med reservkraft
Vid strömavbrott har vi som standard en UPS (Uninterruptible Power Supply) som kör hissarna till närmaste våningsplan och öppnar dörrarna. På sjukhus finns ofta reservkraft som startar vid elavbrott, till exempel dieselverk. I de flesta fall anpassar vi även sjukhushissarna för att fungera med sjukhusens reservkraft, utan att omstart eller annat behöver göras. På så sätt fungerar hissarna precis som vanligt även vid strömbortfall.
Öppna styrsystem och upplåsta serviceinstrument ger er frihet
Nya hissar från oss levereras alltid med öppna styrsystem och upplåsta serviceinstrument. Det innebär att du inte är måste välja oss för service och reparation om du inte vill. Vi sticker istället ut hakan och menar att ett bra serviceerbjudande med rimliga priser och kunniga servicetekniker är bättre än att "tvinga" kunder till oss genom låsta system. Över 12.000 enheter i vår kontrakterade servicestock tycker vi är ett bra kvitto på det.
Problemfri och rikstäckande service dygnet runt, året runt
Att hissarna fungerar är en förutsättning för hög tillgänglighet och trygghet. Vår service förebygger problem med hissarna, oavsett fabrikat. Om något ändå skulle hända finns vi tillhands dygnet runt och är snabbt på plats. Vi har region- och lokalkontor runt om i landet och våra servicebilar är väl utrustade för att klara de allra flesta problem som kan uppstå.
Avtalsformer anpassade för era behov
Vi tar fram underhållsplaner för hissarna och kan i förväg tala om hur mycket servicen kommer att kosta. Vi utformar avtal från enklaste grundservice till fullservice inklusive allt!
Modernisering med helhetsperspektiv – vi byter bara det som är utslitet
Vårt modulsystem är lämpligt för modernisering av alla slags hissar och fabrikat. Det smidiga modulsystemet gör att du kan modernisera hela eller endast delar av hissen.
Stora delar av en hiss har väldigt lång livslängd. Det är resursslöseri att byta ut dessa delar i onödan. Vi byter vanligtvis elutrustning och rörliga slitdelar. De tunga mekaniska delarna håller för ytterligare ett antal ”livslängder”. Det sparar miljö, resurser och pengar.
CASE
Modernisering och service på Centrallasarettet i Växjö:
”Jag har fullt förtroende för ALT Hiss. De är en av de firmor vi anlitar som det funkar allra bäst med”
Vi har under årens lopp moderniserat 24 hissar på Centrallasarettet i Växjö. Såväl personhissar som sänghissar och varuhissar. Dessutom har vi hand om löpande service för samtliga hissar.
Läs mer och se vad Ulrik Nilsson på Region Kronoberg säger om samarbete med ALT Hiss.
Exempel på sjukhusprojekt
- Nya psykiatriska sjukhuset i Kalmar. Tre sänghissar och två personhissar.
- Nya psykiatriska sjukhuset i Oskarshamn. Två hissar.
- Höglandssjukhuset i Eksjö. Nio hissar och två rulltrappor i senaste etappen. Tidigare modernisering av ett 10-tal hissar.
- Länssjukhuset Ryhov, Jönköping. Sju hissar i nybyggnadsdel och modernisering respektive utbyte av åtta hissar.
- Nya Vuxenpsykiatrin i Växjö. Tre hissar samt modernisering av ett 10-tal hissar i övriga delar av psykiatrin.
- Centrallasarettet i Växjö. Modernisering av person-, säng- och varuhissar, totalt 24 stycken.
- Värnamo sjukhus. Modernisering av ett 20-tal hissar.
- Blekingesjukhuset Karlskrona. Moderniseringar av totalt 35 hissar.
- Stockholms vårdhem. Nyinstallation av sänghissar, moderniseringar och löpande service.
Kontakta oss för ytterligare information!